Željezov pidolat

Željezo

Željezo se nalazi u obliku organskog kompleksa – željezovog pidolata, prirodnog porijekla, koji osigurava da željezo ne reagira sa drugim nutrijentima i ne gradi teško topljive komplekse te je time osigurana relativno velika bioraspoloživost i apsorpcija željeza.

Dobro se podnosi i u potpunosti apsorbira bez probavnih tegoba i mučnina. Djelotvornost željezovog pidolata dolazi zbog sinergističkog učinka između minerala i pirolidon karboksilne kiseline (PCA) koja je prirodno prisutna u mnogim tkivima u organizmu.

Bez obzira koji je mineral kombiniran s PCA ona je važna kao:

  • prekursor  za sintezu kolagena
  • kao sredstvo koje omogućuje koži da održavasvoju čvrstoću, elastičnost i vlažnost
  • djeluje kao antioksidant
  • potiče prijenos određenih aminokiselina
  • djeluje umirujuće
  • važna je za pravilno funkcioniranje probavnog sustava

U organskim oblicima aminokiseline su ligandi koji dovode do veće bioraspoloživosti i potpune iskoristivosti u organizmu. Nekoliko studija je pokazalo da se aminokiselinski kelati znatno bolje apsorbiraju od ostalih.

Kelirani mineral se ne natječe s ostalim ionima za apsorpciju jer se apsorbira neovisno od drugih minerala i metala, a nije mu potrebna daljnja kelatizacija stoga se apsorbira izravno. Veze su dovoljno jake da prođe kroz želudac i kiseli dio tankog crijeva netaknut.

Kelirani mineral je neutralan i ne uzrokuje osmotski tlak u probavnom sustavu. Previše iona u crijevima povećava osmotski tlak te dolazi do protoka vode u crijevima s ciljem razrjeđenja tih iona i smanjenja njihove koncentracije. Ovo može uzrokovati lošu stolicu i razvoj proljeva tako da su kelirani oblici bolji izbor za ljude sklone njemu.