Vitamini B skupine

Ukoliko primjetite probleme sa zdravljem, koji se očituju učestalim glavoboljama, zaboravljivošću, razdražljivošću, umorom, bolovima u mišićima, problemima s kožom ili pak probavnim tegobama, vjerojatno patite od nedostatka vitamina B skupine.

Vitamine B skupine možemo označiti kao nutraceutike širokog spektra. Sudjeluju u održavanju i očuvanju različitih organskih sutava, kao što su krvožilni sustav, živčani sustav, imunološki i probavni sustav, potiču izmjenu tvari u organizmu, sudjeluju u energijskom metabolizmu, te naposlijetku, doprinose održavanju zdravlje kože, kose i noktiju.
Osim važnosti u otklanjaju poteškoća koje se tiču tjelesnog zdravlja, njihov spektar djelovanja obuhvaća i živčani sustav. Pomažu prevenciji i ublažavanju simptoma neurološki bolesti, kao i različitih psiholoških stanja, primjerice letargije, razdražljivosti i depreseije.

U skupinu B kompleksa ubrajamo vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folnu kiselinu te vitamin B12 (cijanokobalamin).

Svaki od 8 definiranih članova vitaminske obitelji B ima jedinstvenu strukturu te još brojne dodatne funkcije, no s obzirom na to da im se zadaće u velikoj mjeri isprepliću i nadopunjuju poželjno ih je unositi u vidu uravnotežene cjeline, bilo hranom ili dodacima prehrani.

Vitamin B1 (tiamin)

Održava zdravlje središnjeg živčanog sustava, regulira raspoloženje, poboljšava pamćenje, izoštrava koncentraciju i osigurava energiju za umni rad. 

Preporučena dnevna doza: 1,1 - 1,4 mg.

Hrana bogata tijaminom: riba, grašak, sjemenke, orasi, lješnjaci. 

Vitamin B2 (riboflavin)

Pretvara masnoće i ugljikohidrate u gorivo, sudjeluje u proizvodnji i razvoju crvenih krvnih stanica i pomaže tijelu da apsorbira druge vitamine skupine B.

Preporučena dnevna doza: 1,1 - 1,4 mg

Hrana bogata riboflavinom: zeleno povrće, jaja, mlijeko, krto meso.

Vitamin B3 (niacin)

Pospješuje probavu, kontrolira glukozu u krvi, štiti zdravlje središnjeg živčanog sustava i održava dobro raspoloženje. Manjak ovog vitamina može izazvati depresiju, anksioznost i osjetljivost na stres. 

Preporučena dnevna doza: 14 - 16 mg. 

Hrana bogata nijacinom: cikla, sjemenke, riba, teleća jetra i bubrezi.

Vitamin B5 (pantotenska kiselina)

Ojačava imunitet, pretvara masnoće i ugljikohidrate u energiju, sudjeluje u proizvodnji neurotransmitera i pomaže u apsorpciji drugih vitamina B. 

Preporučena dnevna doza: 6 - 7 mg.

Hrana bogata pantotenom: kikiriki, suncokretove sjemenke, slanutak, brokula, zob, morski plodovi, jaja, mlijeko, perad i govedina.

Vitamin B6 (piridoksin)

Sudjeluje u proizvodnji neurotransmitera poput serotonina, koji štiti od depresije, anksioznosti i prestresiranosti. Podupire imunosni sustav. 

Preporučena dnevna doza: 1,3 - 2 mg.

Hrana bogata piridoksinom: banana, slanutak, krumpir, riba, puretina i teletina. 

Vitamin B7 (biotin)

Promiče zdravlje kose, kože i noktiju, sudjeluje u rastu kostiju, štiti zdravlje kapilara i pomaže u boljem podnošenju stresa. 

Preporučena dnevna doza: 30 - 35 mcg

Hrana bogata biotinom: bademi, brokule, cijela zrna, sjemenke suncokreta, žumanjak, slatki krumpir, sardine, govedina, svinjetina.

Vitamin B9 (folna kiselina)

Pomaže u normalnom razvoju fetusa, smanjuje rizik od urođenih mana, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, proizvodi energiju za umni rad i štiti od depresije. 

Preporučena dnevna doza: 400 - 600 mcg.

Hrana bogata folnom kiselinom: brokula, špinat, leća, grah, slanutak.

Vitamin B12 (kobalamin)

Osigurava zdravlje središnjeg živčanog sustava, pomaže u proizvodnji serotonina i melatonina, sudjeluje u razgradnji bjelančevina i sintezi DNK. 

Dnevna preporučena doza: 2,4 - 2,8 mcg

Hrana bogata kobalaminom: jaja, mlijeko, riba, perad, teleća jetra. 

Pojačan rizik deficita vitamina B skupine karakterističan je za osobe starije dobi, osobe izložene sportskim naporima, osobe koje su često izložene stresu, te za osobe koje se neadekvatno hrane.