Vitamin D za rast i razvoj kostiju

Vitamin D igra ključnu ulogu u reguliranju kalcija i održavanje nivoa fosfora u krvi, što su dva faktora za održavanje zdravlja kostiju. Potreban nam je kako bismo apsorbirali kalcij unutar crijeva i spriječili njegovo izlučivanje putem urinarnog sistema odnosno smanjili gubitak kalcija iz tijela.

Nedostatak vitamina D kod djece može izazvati rahitis. Kod odraslih, nedostatak vitamina D izaziva osteoporozu i osteomalaciju, odnosno omekšavanje kostiju. 
Osteomalacija se manifestira malom gustoćom kostiju i slabostima u mišićima. Osteoporoza je najučestalija bolest kod žena u postmenopauzi i kod muškaraca starije dobi.

Do navedenih bolesti dolazi jer tijelo uzima kalcij iz kostiju, koji nije neophodan za život, da bi nadomjestio razinu kalcija u membranama stanica i nekim drugim funkcijama kao što je zgrušavanje krvi. Do uzimanja kalcija iz kostiju doći će ako ga u prehrani nema dovoljno ili se nedovoljno unosi u organizam. 

Vitamin D kontrolira koliko će se kalcija apsorbirati iz hrane, koliko će se ugrađivati ili oslobađati iz kostiju. Ako u tijelu ima dovoljno kalcija, manje će se apsorbirati i obratno, ako ga je premalo više će se apsorbirati, naravno, ako ga u hrani ima dovoljno. Ako ga u hrani nema dovoljno, više će se oslobađati iz kostiju i to na račun njihova zdravlja.

Rahitis je dječja bolest kostiju zbog nedostatak vitamina D. Naziv je za skupinu bolesti koja nastaje zbog poremećaja mineralizacije (ulaganje kalcija u hrskavičnu tvar) kosti koje su u fazi rasta (rahitis imaju samo djeca koja još rastu). Kosti su mekane zbog nedostatka kalcija i fosfora u njima, a u isto vrijeme je povećano opterećenje kostura zbog rasta i razvoja kao i pokreta tijela. Kako kosti u djece još rastu i razvijaju se, može doći do poremećaja u okoštavanju koji nisu prisutni kod osteomalacije u odraslih ljudi. 
Osteoporoza je bolest koja nastaje zbog demineralizacije i slabe gustoće kostiju, a osobito je česta pojava u ljudi starije životne dobi. U toj dobi je prilično čest i deficit vitamina D. Rezultati mnogih istraživanja jasno pokazuju da u slučaju osteoporoze uzimanje oko 1000 mg kalcija i oko 500 - 700 I.J. vitamina D na dan može ne samo spriječiti daljnji gubitak koštane mase nego je i popraviti.