Uzroci i tipovi anemije

Riječ anemija (lat. anaemia) prevedena sa starogrčkog jezika doslovno znači “bez krvi”.

Anemija je stanje za koje je karakterističan:

• nedostatak crvenih krvnih stanica (eritrocita)

• odnosno smanjena koncentracija hemoglobina koji se nalazi u njima i služi za prijenos kisika iz pluća u tkiva i organe.

Kod sumnje na anemiju važno je otkriti uzrok i tip anemije kako bi se odabrao primjeren način liječenja. Dijagnoza se postavlja na temelju kompletne krvne slike i dodatnim laboratorijskim pretragama na koje će pacijenta, za kojeg se na osnovu kliničke slike sumnja na anemiju, uputiti liječnik.

Anemije se mogu podijeliti prema veličini crvenih krvnih stanica te prema koncentraciji hemoglobina u eritrocitu. 

Postoji više od 400 vrsta anemije i dijele se u tri grupe: 

1Anemija uslijed gubitka krvi (menstruacija, porođaj, gastrointestinalni poremećaji (čirevi, hemoroidi, gastritis rak), upotreba nesteroidnih protuupalnih lijekova poput aspirina i ibuprofena)

2. Anemija prouzrokovana smanjenom ili nepravilnom proizvodnjom eritrocita (sideropenična, srpasta, megaloblastična, periciozna, aplastična anemija..)

3. Anemija uslijed razaranja eritrocita – hemolitička anemija

Najčešće anemije su:

Sideropenička anemija koja je i najčešća, uzrok je nedostatak željeza u organizmu. 

Perniciozna anemija kod koje je uzrok nedostatak vitamina B12 koji se veže za probleme sluznice želuca.
Aplastična anemija jedan je od vrlo ozbiljnih oblika anemije koji u težim slučajevima može biti opasan po život, a posljedica je smanjene ili nikakve proizvodnje crvenih krvnih zrnaca kojoj su uzrok oštećenje ili neaktivnost koštane srži. 
Megaloblastična anemija nastaje zbog manjka folne kiseline ili cijanokobalamina (vitamina B12) do kojega može doći zbog nedovoljnog unosa hranom (vegetarijanska prehrana), ili zbog promjena želučane sluznice i posljedično do nedovoljne apsorpcije vitamina B12.
Hemolitička anemija koja nastaje bržim propadanjem crvenih krvnih zrnaca, tako da stvaranje novih zrnaca ne može postići adekvatan broj istih. Ova vrsta anemije prisutna je kod nekih autoimunih bolesti.
Od mnogih vrsta anemije najčešća je anemija zbog manjka željeza (sideropenična anemija). Zbog velike učestalosti sideropenične anemija je značajan javnozdravstveni problem.