Uloga crijevne mikroflore i njena regulacija

Crijevna mikroflora

Crijeva čovjeka nastanjuje preko 1200 vrsta raznih bakterijskih kultura. Ljudsko tijelo se sastoji od više bakterijskih nego vlastitih stanica. Zdrava odrasla osoba sastoji se od oko 10 trilijuna stanica, a nosi oko 100 trilijuna mikroorganizama. 
Svaki čovjek ima unikatnu crijevnu mikrofloru, a njezin sastav ovisi o genotipu domaćina, zdravstvenom i fiziološkom statusu, kao i stilu života te prehrani.
Crijevne bakterije se mogu grubo podijeliti na „dobre“ i „loše“, a njihova ravnoteža određuje brojne funkcije u probavnom sustavu i utječe na zdravlje cjelokupnog organizma.
Crijevna mikroflora jedan je od najvažnijih čimbenika probave jer mikroorganizmi probavnog sustava osiguravaju neke od vrlo vrijednih i važnih nutrijenata, kako za crijevo, tako i za cijeli organizam.
Bakterije sudjeluju u razgradnji neprobavljenih tvari, aktivne su u sintezi nekih spojeva, važne su za dozrijevanje crijevne sluznice kao i za razvoj imunološkog sustava crijeva.
Probavni sustav je prva linija obrane u imunološkom sustavu organizma jer više od 60% svih imunoloških stanica nalazi u probavnom sustavu, što znači da se u crijevima nalazi više imunoloških stanica nego u bilo kojem drugom dijelu tijela.
Ubrzan i stresan način života modernog čovjeka napada ravnotežu crijevne mikroflore. Zdrava crijevna mikroflora u našim crijevima narušava se pod utjecajem nepravilne prehrane, aditiva, konzervansa, svakodnevnog stresa, antibiotika, jakih lijekova, alkohola te lošim prehrambenim navikama.
Poremećaje crijevnog ekosustava uglavnom karakterizira povećanje broja bakterija u tankom crijevu, povećanje aerobnih bakterija, najviše Enterobateriacea i Streptococci, izostanak bifidobakerija i pojava Clostridium perfringens. Glavni razlog oboljenja nastalih zbog poremećaja mikrobne ravnoteže nije prisutnost nepoželjnih bakterija, nego nedovoljna prisutnost korisnih bakterija, laktobacila i bifidobakterija.
Neravnoteža mikroflore može dovesti do smanjenja broja korisnih bakterija u crijevima, što za posljedicu može imati pojavu probavnih smetnji. Za uspostavljanje ravnoteže u crijevima, uz pravilnu prehranu, preporuča se uzimanje probiotika (korisne bakterije) i prebiotika (neprobavljivi sastojci hrane koji selektivno stimuliraju rast i aktivnost korisnih bakterija - hrana probioticima).