Temelji prehrane kod hemoroida

Hemoroidi su proširene krvne žile unutar i oko anusa te donjeg dijela rektuma. Podjednako pogađaju i žene i muškarce, kao starije i mlađe osobe. Formiraju se najčešće kao posljedica dugotrajnog sjedenja, stoga su čest problem kod ljudi koji rade u uredu. Uglavnom su bezopasni, ali su vrlo neugodni te narušavaju kvalitetu života.

Simptomi hemoroida su uglavnom svrab osjetljivog područja, uz popratne osjećaje pečenja i žarenja različitih intenziteta. Također, može se pojaviti i svijetla krv i sluz prilikom defekacije, što dugoročno može uzrokovati pojavu anemije.
Faktori koji povećavaju vjerojatnost pojave hemoroida su prekomjerna tjelesna težina, zatvor, naprezanje pri pražnjenju crijeva, kronični proljev, trudnoća i podizanje teških tereta.

Važna stavka za borbu protiv ove neugodne pojave jest prevencija. Izbjegavanje naprezanja, nošenja tereta, dugotrajnog sjedenja i stajanja, kao i prihvaćanje načela pravilne prehrane ključ su za prevemciju i spječavanje nastajanja novih simptoma.

Temelj pravilne prehrane za ovaj problem jest unos obilja vlakana, putem cjelovitih žitarica, povrća i voća. Vlakna imaju sposobnost navlačenja vode, što rezultira povećanjem volumena stolice i lakšom defekacijom. Tim načinom smanjuje se tlak u crijevima, koji kada je povišen uzrokuje nastanak hemoroida. Mekinje, jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke te žitarice kao što su heljda, proso i kvinoja, primjer su pogodnog izvora vlakana.
Nadalje, adekvatan unos tekućine jednako je važan kao i unos vlakana. Preporuča se unos od osam čaša vode ili kombinacije vode i biljnog čaja, osobito zelenog čaja zbog prisutnih biovlavonoida, koji imaju zaštitan učinak na stijenku kapilara.
Bobićasto voće, jednako kao zeleni čaj sadrže bioflavonoide, koji jačaju vene i sprječavaju nabreknutost krvnih žila i kapilara.
Nastojte imati barem jedan kuhani obrok, primjerice juhu, kako biste pridonijeli lakšoj probavi.
Ukoliko hemoroidi krvare, u prehranu uvedite namirnice bogate vitaminom K, kojim obiluje zeleno lisnato povrće, a ukoliko je pak krvarenje obilatije, uzmite u obzir suplementaciju željezom.
Vitamin C može pomoći u borbi protiv hemoroida, s obzirom da sudjeluje u sintezi kolagena i pokazuje antioksidacijsko djelovanje.
Izbjegavate jake i agresivne začine začine, crveno meso, mesne prerđevine, procesirane proizvode, kavu i alkohol.
Umjerena i svakodnevna tjelesna aktivnost još je jedan od faktora koji može pridonijeti prevenciji nastanaka novih problema.