Temelji pravilne prehrane djece

Pravilna prehrana djece odražava se na njihovo zdravlje tijekom cijelog života, stoga im je vrlo važno usaditi zdrave prehrambene navike. Međutim kako bi dijete usvojilo koncept pravilne prehrane, od iznimne važnosti je da i roditelji prihvate iste. Ipak se najbolje uči primjerom, zar ne?

Preporuke za broj obroka u danu djece iznose 5 do 6, kako bi se osigurala dovoljna količina ugljikohidrata, odnosno glukoze, koja je esencijalna za rad moga i živčanog sustava.
Doručak je najvažniji i obavezan obrok za djecu, posebice djecu školskog uzrasta. Djeca koja redovito doručkuju dokazano imaju veću sposobnost koncentracije u školi, pokazuju veći interes za rad i veći stupanj kreativnosti. Iz tog razloga cjelovite žitarice, odnosno složeni ugljikohidrati, idealni zu za početak dana, kako bi održavali razinu glukoze u krvi potrenbne za rad.


Primjeri doručka:

  • muesli žitarice s mlijekom ili fermentiranim mliječnim proizvodom
  • integralno pecivo s namazom od svježeg kravljeg sira obogaćen sezamom, lanom ili bučinim sjemenkama
  • sendvič od integralnog kruha, nemasne šunke, sira i pečenog ili tvrdo kuhanog jaja
  • voće i voćni sok uvijek su neizostavan dio dječjeg jelovnika, a prilikom odabira voća prednost dajte sezonskom


Početkom škole raspored obroka se znatno mijenja, stoga je posebice važno posvetiti pažnju prehrani. Vodite računa da dijete doručkuje kod kuće i nosi sa sobom užinu.


Primjeri užine

  • Mliječni obrok, jogurt, probiotik, acidofil, mliječni desert s manje masnoće i žitarice
  • sendvič od integralnog kruha, sirnog namaza, nemasne šunke te sezonskog povrća i jogurt
  • biksvit, energetske pločice, rebro čokolade, orašasti plodovi
  • voće ili svježe cijeđeni voćni sok

Međuobroci koji se konzumiraju preko školskog odmora od velike su važnosti za funkciju mozga, ali i trebaju osigurati sitost i potrebite nutrijente do sljedećeg obroka - ručka.

Vodite računa da vaše dijete što manje konzumira gazirane ili negazirane kupovne sokove bogate šećerima, bojilima i aditivima - umjesto toga uvijek mu pružite svježe cijeđeni sok. Također slatkiši i masna pržena, te konzervirana hrana trebaju biti što manje servirana djeci.
Ručak i večera neka budu izvor kvalitetnih bjelančevina, kao što su krto meso, bijelo meso peradi, riba u kombinaciji s povrćem i žitaricama (proso, heljda, kvinoja, integralna riža), dok za međuobrok možete servirati sladoled ili još bolje smrznuti jogurt s voćem ili čokoladom.
Na ovaj način osiguravate djetetu potrebne nutrijente za normalan rast i razvoj, ali i doprinosite svome zdravlju.