Suhe smokve

Suhe smokve su iznimno bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna netopljiva u vodi.

Bogate su i brojnim fitonutrijentima, posebice beta-karotenom, polifenolima, antocijaninima i biljnim sterolima. Također, bogat su izvor minerala, posebice kalcija, magnezija i kalija. Za razliku od svježih, suhe smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija što doprinosi njihovom laksativnom djelovanju. Nadalje, magnezij je jedan od ključnih čimbenika koji organizam štiti od štetnog utjecaja psihičkog stresa te je vrlo bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga i živčanog sustava.

Proteolitički enzim ficin odgovoran je za razgradnju bjelančevina i olakšavanje procesa probave.

Netopljiva vlakna privlače vodu koja u debelom crijevu omekšavaju stolicu jer je čine voluminoznijom te opuštaju mišiće u crijevima što potiče pražnjenje crijeva. Njihovo djelovanje osigurava redovito pražnjenje crijeva te time sprječavaju pojavu zatvora, a ovakvo „čišćenje“ sprječava duže zadržavanje nekih toksičnih supstanca u organizmu štiteći ga pritom od različitih bolesti ili potencijalno opasnih stanja.