Suhe šljive

Suhe šljive sadrže tri sastojka koja pridonose pravilnoj probavi: topljiva vlakana, šećer sorbitol i dihidroksifelin-isatin.

Topljiva se vlakna tijekom probave otapaju i stvaraju viskoznu, želatinastu masu. Štite probavni trakt od apsorpcije različitih supstanca, primjerice šećera i masnoće iz hrane. Zbog te sposobnosti topljiva vlakna imaju važnu ulogu u prevenciji mnogih bolesti, uključujući i kardiovaskularne.

U kliničkim pokusima uočena je i bolja kvaliteta života nakon terapije s topljivim vlaknima. Mehanizam djelovanja ovih molekula temelji na prebiotičkom učinku, odnosno poticanju rasta i aktivnosti korisnih bakterija (Laktobacila i Bifidobakterija) u probavnom sustavu.

Sorbitol (15 g/100 g voća) je prirodni šećer koji djeluje kao osmotski laksativ te zajedno s vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave na način da apsorbira vodu i zadržava je u crijevima čineći stolicu mekom.

Dihidroksifenil-isatin je tvar koja potiče kontrakcije crijeva što je esencijalan proces za redovito pražnjenje crijeva.