Što možete saznati iz boje i oblika stolice

Jedan od najboljih načina kontroliranja vlastitog zdravlja je obraćanje pažnje na svoju stolicu nakon velike nužde, odnosno na njen oblik, boju i veličinu. Neka vam pogled na stolicu nakon obavljene nužde postaje navika. 

Bristolska ljestvica stolice je pomoćna medicinska ljestvica dizajnirana radi klasifikacije vrste ljudske stolice u više kategorija. Ljestvica je napravljena od strane dr. Ken Heaton iz Sveučilišta u Bristolu, i prvi put je objavljena u u Scandinavian Journal of Gastroenterolog 1997. godine. 

Normalna boja stolice je smeđe boje zbog svog sastava koji čine: voda, bakterije, ostaci crvenih krvnih ćelija i neprobavljive biljne tvari kao što je celuloza uz količine bjelančevina i masti.
Crvena stolica je vrlo česta i može biti uzrokovana konzumiranjem cikle, rajčice i brusnice. No, može biti i znak krvarenja u donjem dijelu probavnog trakta ili znak hemoroida.
Crna stolica može upućivati na krvarenje u gornjem dijelu gastrointestinalnog trakta, a to može biti aktivirano zbog tumora ili čira. Ako je crna stolica uzrokovana krvarenjem često izgleda kao katran. Može biti posljedica konzumiranja sladića ili piva Guinness, a može biti potaknuta i konzumiranjem dodataka željeza.
Zelena stolica može biti posljedica izlučivanja žuči koja je prebrzo prošla kroz probavni trakt i nije stigla promijeniti boju u smeđu. Može biti posljedica Crohnova bolest, konzumacije antibiotika, lisnatog zelenog povrća ili grožđa. 
Bijela stolica može biti uzrokovana nedostatkom žuči, a što je rezultat blokade žučnih kanala. Ako žučni kamenac blokira žučni kanal, rezultat može biti bijela stolica, a pojavit će se i bolovi u želucu te tamna mokraća i žutica.
Žuta stolica može biti znak poremećaja žučne vreće zbog čega dolazi do nepravilnog izlučivanja žuči. Pokazatelj je i infekcije parazitom, stoga ukoliko je ovakva stolica učestala treba posjetiti liječnika i napraviti analizu stolice.
Normalan oblik stolice trebao bi biti duguljast, glatke, mekane površine, a stručnjaci ističu da bi svaki dan trebalo imati jednu do dvije stolice srednje konzistencije.
Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz prehrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da je stolica predugo ostala zadržana u debelom crijevu. Stoga treba povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.
Stolica u mekim komadićima upućuje na potrebu pročišćavanja crijeva tekućinom i zdravijom prehranom, no ovakva učestala stolica smatra se blagom dijarejom i može biti znak bolesti crijeva.
Voluminozna do grudičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. Prehranu je u ovom slučaju važno uravnotežiti biljnim vlaknima, pojačati tjelesnu aktivnost i unos tekućine.
Vodenasta stolica najmanje se zadržava u crijevima, tj. prebrzo prolazi kroz probavni trakt. Prerijetka je, prezasićena vodom i simptom je proljeva. Ukoliko potraje predugo zahtjeva pregled liječnika.