Selen

Selen je element u tragovima ili mikromineral jer nam je potreban u manjim količinama. Međutim, izuzetno je važan mineral koji je potreban za djelovanje brojnih selen ovisnih enzima (selenoproteina). Funkcija selena se u našem organizmu manifestira upravo kroz selenoproteine, koji imaju brojne funkcije u organizmu, poglavito antioksidativne i protuupalne.

Među najpoznatijim selenoproteinima su enzimi glutation peroksidaza (najvažniji i najzastupljeniji antioksidativni enzim u ljudskom organizmu), tioredoksin reduktaza i jodotironin dejodinaza
Selen, kao sastavni dio glutation peroksidaze, štiti stanične membrane od oksidativnih oštećenja te zajedno s vitaminom E pomaže u očuvanju njihova integriteta. Njihovom istodobnom primjenom postiže se pojačano antioksidativno djelovanje.
Potiče rad imunološkog sustava jer povećava brzinu rasta T stanica te povećava aktivnosti NK stanica.
Neophodan ne samo za proizvodnju i regulaciju najaktivnijeg hormona štitnjače – trijodtironina. Štitnu žlijezdu karakterizira visoka tkivna koncentracija selena (0,2 – 2 mcg/g) i selenoproteina, bitnih za rad imunološkog sustava. Niti jedan organ u tijelu ne sadrži toliko visoku koncentraciju selena po gramu tkiva.
Potreban je za biosintezu testosterona, kao i za stvaranje i razvoj spermatozoida. Tkivo u testisima sadrži velike koncentracije selena i odgovorno je za kvalitetu sperme i plodnost muškarca. 
Vitamini A, D i E potiču apsorpciju selena.
Najbogatiji izvor selena su meso i morski plodovi, dok u biljnoj hrani koncentracije selena variraju, tj. ovise o sadržaju selena u tlu na kojem biljka raste. 
U ovom proizvodu dolazi u obliku organskog L-selenometionin u visoko bioraspoloživom obliku bez kvasaca.
  • Selen doprinosi normalnoj funkciji štitnjače
  • Selen doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
  • Selen doprinosi održavanju normalne kose
  • Selen doprinosi održavanju normalnih noktiju
  • Selen doprinosi normalnoj spermatogenezi
  • Selen doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa