Probavni problemi u trudnoći

Probava u trudnoći

Mnoge žene osjete zatvor ili opstipaciju tijekom trudnoće. Taj česti problem pogađa barem polovicu trudnica. Nova studija dokazala je da tri od četiri žene u prvom tromjesečju trudnoće imaju neki oblik poremećaja funkcioniranja crijeva, a među kojima su najčešći zatvor i nadutost crijeva. Ove pojave su potpuno normalne, ali to ne znači da nisu itekako neugodne u ženinoj svakodnevici.
Razlog usporene probave su hormonske promjene, a u kasnoj trudnoći i pritisak bebe na crijeva. Hormonske promjene očituju se povećanjem razine hormona progesterona koji se još naziva i zaštitnikom trudnoće. Taj hormon opušta glatke mišiće pa često usporava kretanje hrane u probavnom traktu. Hrana se dulje zadržava u želucu, mišići između želuca i jednjaka opušteni su, a maternica svojim rastom "gura" organe prema gore.
Uzimanje dodataka željeza, osobito visokih doza u slučaju anemije, može pogoršati stanje. Količina željeza u većini vitaminskih preparata koji se uzimaju tijekom trudnoće, najčešće ne uzrokuje ovaj problem. Provjerite što piše na vitaminima koje uzimate. Ako niste anemični, najvjerojatnije vam ne treba više od 30 mg željeza dnevno.
Uz zatvor se nerijetko veže i problem žgaravice i meteorizma (stvaranje plinova). Kako biste spriječili žgaravicu, jedite manje obroke lako probavljive hrane, duže žvačite, dva sata nakon jela izbjegavajte ležeći položaj i sagibanje, tijekom spavanja imajte lagano podignut jastuk i uvijek budite u malo podignutom položaju. Stvaranje plinova smanjit će se korekcijom prehrane iz koje treba izbaciti cvjetaču, brokulu, kupus, grah, grašak, prokulicu, gazirana pića…
Evo nekoliko savjeta za prevenciju i/ili otklanjanje simptoma opstipacije:
Povećajte dnevni unos prehrambenih vlakana. Netopljiva vlakna su ključ prevencije zatvora, ne probavljaju se u organizmu, a ubrzavaju probavu tako da vežu vodu i povećavaju volumen stolice. Topljiva vlakna doprinose boljem radu crijeva tako što stimuliraju rast poželjnih bakterija. Stoga jedite više svježeg voća. Pored suhe smokve i šljive, koje se od davnina koriste kao prirodna sredstva za pomoć kod zatvora, manje je poznato da je kivi bogat izvor vlakana te ima moćan laksativni učinak.
Također predlažemo da unosite dovoljno tekućine, prosječno dvije litre dnevno, pogotovo ukoliko povećate unos vlakana. Previše vlakana i premalo tekućine može čak i pogoršati zatvor čineći stolicu još tvrđom. Tekućina, posebno prirodna negazirana voda, pomaže održavanju redovite probave, a zbog povećane apsorpcije iz crijeva potrebno je unositi više tekućine kako bi zadržali mekoću stolice. Ako volite sokove, pijte sokove od voća bogatog vlaknima.
Redovito vježbanje održava cijeli fizički sustav tijela u boljem stanju, pa tako ni crijeva nisu iznimka. Slušajte svoje tijelo i nikad nemojte zanemariti i ignorirati odlazak na WC kada osjetite potrebu jer ako to zanemarite, mišići koji pokreću crijeva se ulijene i zatvor se pogoršava.
Zato budite brižni prema sebi i svojoj bebi i poduzmite nešto kako bi ublažili zatvor prije nego što se razvije u ozbiljniji zdravstveni problem.