Probava kod djece

Probava kod djece

Opstipacija ili kronična opstipacija vrlo je čest problem u dječjoj dobi. Opstipacijom smatramo svaku odgođenu ili otežanu defekaciju koja stvara značajne smetnje, a o kroničnoj opstipaciji govorimo ako smetnje traju dulje od 8 tjedana. Najčešće nastaje u dojenčadi tijekom uvođenja dohrane, tijekom odvikavanja od pelena, u školske djece zbog odgađanja defekacije u školi, promjena prehrane, infekcija, selidba, putovanja, odlaska u vrtić/školu, strahovi/fobije.
U liječenju opstipacije jako je važna pravilna prehrana kojom se u većine djece problem može značajno smanjiti. U dojenčadi to znači nastavak dojenja ili mliječne formule uz povećani unos tekućine, a u većeg djeteta preporučamo redovite, raznovrsne obroke uz  povećani unos prehrambenih vlakana. To su komponente hrane neprobavljive za enzime probavnog sustava, koji povećavaju volumen stolice i potiču peristaltiku, a nalaze se u voću (smokva, šljiva, kivi) i povrću (posebno u korijenju i drvenastom dijelovima). Voće je uz vlakna, bogato vitaminima čime se  regulira rad probavnog sustava i čitavog metabolizma. 
Prirodni regulatori probave su i probiotici i preboitici. Probiotici su živi bakterijski mikroorganizmi koji primijenjeni u adekvatnoj količini pomažu u uspostavljanju ravnoteže crijeva ta na taj način povoljno djeluju na normalizaciju stolice. Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidrati iz mlijeka ili raznih vrsta voća (šljiva, smokva, kivi) i povrća čija razgradnja  počinje tek u debelom crijevu pod utjecajem bakterija. Razgradnjom se stvaraju propionska, octena i maslačna kiselina, koje snižavaju pH  crijeva i tako uništavaju patogene mikroorganizme, a potiču rast i razvoj normalne crijevne flore. 
Ukoliko promjena prehrane ne pomogne, uvodi se terapija laksativima. U djece uvijek osmotskim laksativima jer privlače i zadržavaju vodu u crijevima, omekšavaju feces i olakšavaju pražnjenje crijeva. U tvrdokornim slučajevima  potrebna je dezimpakcija u dogovoru sa liječnikom (rektalna ili peroralna - laktuloza, polietilenglikol, sorbitol). 
Značajni čimbenik dobre prognoze je pravovremeni početak liječenja, dosljednost u primjeni terapijskih mjera i dobrih prehrambenih navika.