Prehrana starijih osoba

Starenjem se u tijelu događaju različite promjene koje, između ostalog, utječu na prehrambene navike. Smanjuje se udio mišićnog tkiva, a raste udio masnog, slabe osjetila mirisa i okusa i slabije je izražen osjet žeđi. Sve to najčešće dovodi do razvoja malnutricije. Osim toga, nepravilna prehrana tijekom cijelog života, osobito u starijoj dobi, dovodi do pojave mnogih bolesti, primjerice osteoporoze, bolesti srca, smanjene funkcije mozga i različitih infekcija.

Američki stručnjaci 1999. godine kreirali su piramidu pravilne orehrane za osobe iznad 70 godina, kako bi se optimizirao unos potrebnih nutrijenata.

Temlj ove piramide je dnevna konzumacija 8 čaša vode ili svježih, prirodnih sokova, bez dodataka šećera. Preporučuje se ograničiti unos alkoholnih i kofeinskih napitaka.
Sljedeća preporuka odnosi se na unos neoljuštenih žitarice, riže i proizvoda od cjelovitog zrna, kroz ukupno šest dnevnih obroka. Na ovaj način postiže se adekvatan unos prehrambenih vlakana, neophodnih za normalnu regulaciju probave, održavanje zdravlja crijevne mikrobiote te redukcije razine kolesterola i šećera u krvi. Vlakna pružaju zaštitu od karcinoma debelog crijeva te štite od razvoja kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti.
Osim žitarica, kao izvor vlakana mogu poslužiti povrće i voće, koje treba konzumirat 5 i više puta tijekom dana, i to birati što raznobojnije i raznovrsnije. Svježe i sezonsko povrće i voće bogat je izvor različitih vitamina, minerala, ali i vode.
Sljedeća razina piramide odnosi se na unos bjelančevina, a dnevna preporuka unosa je 3 i više obroka iz skupine mlijeka i mliječnih proizvoda, sa smanjenim udjelom masnoća te dva ili više obroka iz mesa i ribe. Bjelančevine su posebno važne starijim osobama zbog održavanja mišićne mase, funkcije imunološkog sustava i cijeljenja rana. Masnoće zauimaju sami vrh piramide te ih se savjetuje što manje konzumirati, a ono što se konzumira paziti da se radi o kvalitetnim masnoćama iz ekstra djevičanskog maslinovog ulja i iz plave ribe. Rafiniranu hranu treba u potpunosti ograničiti.

S obzirom na to da je energetski unos kod starijih osoba niži, a unos mikronutrijenata bi trebao biti jednak kao i kod osoba zrele dobi, često dolazi do pojave deficita pojedinih mikronutrijenata, što može dodatno pogoršati određena stanja bolesti. Njanovija inačica piramide prehrane za starije osobe na vrhu sadržava zastavicu koja preporuča dodatnu suplementaciju kalcija, vitamina D i vitamina B12, kao i važnih antioksidansa, odnosno vitamina C, A i E.

Tjelesna aktivnost uvelike može pomoći održavanju mišićnog tkiva, ali i kod različitih drugih tegoba vezanih uz starost. Trideset minuta tjelesne aktivnosti dnevno može znatno poboljšati zdravstveni status pojedinca.