Prehrana kao eliksir mladosti. Zaista?

Koža je naš najveći organ, te je ujedno i najizloženija štetnim učincima, iznutra i izvana. Što učiniti kako bi je kvalitetno zaštitili od oštećenja i preuranjenog starenja?

Starenje je prirodan proces kojeg ne možemo zaustaviti, međutim možemo utjecati na njegovo odgađanje. Brojni vanjski i unutarnji čimbenici dovode do biokemijskih promjena u tijelu, što se najčešće odražava na zdravstvenim poteškoćama, uključujući kožne probleme.

Povećana izloženost suncu, pušenje, zagađenost zraka i nekvalitetna prehrana uzrokuju oksidacijski stres, odnosno povećanu količinu slobodnih radikala u tijelu, koji oštećuju lipide, proteine i DNA. Samim time dolazi do uništavanja stanica kože i smanjene sinteze kolagena.

Polifenoli su već od prije poznati kao antioksidansi, koji sprječavaju oksidaciju makromolekula u tijelu, međutim novija istraživanja pokazuju njihovu sposobnost izvršavanja selektivnih protuupalnih odgovora na kožu moduliranjem staničnog upalnog odgovora. Također, postoji sve više dokaza o ulozi polifenola u poticanju stvaranja enzima koji imaju antioksidativo djelovanje u organizmu, kao što je glutation transferaza. S obzirom da je riječ o biljnim pigmentima, polifenoli se odlikuju sa sposobnosti zaštite kože od štetnog utjecaja UV zračenja.
Sva ova otkrića povećavaju interes znanstvenika za mogući utjecaj polifenola na sporije starenje kože, međutim za to je potrebno još istraživanja.

Vitamin C, uz antioksidativno djelovanje ima važnu ulogu i u sintezi kolagena. On stabilizira kolagen mRNA i povećava sintezu kolagena u oštećenoj koži. Istraživanja pokazuju da lokalna primjena vitamina C u trajanju od najmanje 12 tjedana smanjuje naboranost i hrapavost kože, pigmentacije i vraća sjaj. Kako bi se u potpunosti postigla zaštita mladolikog izgleda kože, osim lokalne primjene, u obliku krema ili seruma, savjetuje se i suplementacija. Na taj način hrani se koža izvana i iznutra istovremeno.

Način prehrane koji se temelji na svakodnevnoj konzumaciji polifenola putem povrća i voća, maslinovog ulja, umjerene konzumacije crnog vina, tamne čokolade i kave dobrinosi boljem balansiranju nutrijenata važnih za normalno funkcioniranje tijela.