Prehrambena vlakna

Vlakna

Suha smokva i šljive su bogat izvor prehrambenih vlakana. Suha smokva sadrži oko 70% topljivih vlakana, dok suha šljiva posjeduje oko 60% netopljivih vlakana.

Prehrambena vlakna su ugljikohidrati prisutni u biljkama koja se ne probavljaju u probavnom sustavu. Većina vlakana je građena od monosaharida (ugljikohidrata), a razlikuju se po vrsti prisutnih monosaharida i vezama kojima su povezani.

Glavna podjela vlakana je na topljiva i netopljiva vlakna te su podjednako bitna za zdravlje, probavu i sprječavanje bolesnih stanja (srčana oboljenja, dijabetes, pretilost, konstipacija).

Topljiva vlakna

Topljiva se vlakna tijekom probave otapaju i stvaraju viskoznu, želatinastu masu. Ona štite probavni trakt od apsorpcije različitih supstanca, primjerice šećera i masnoće iz hrane. Zbog te sposobnosti topljiva vlakna imaju važnu ulogu u prevenciji mnogih bolesti, uključujući i kardiovaskularne. Neki od predstavnika topljivih vlakana su pektini i biljne smole. Najviše ih je u voću (šljive, jabuke), povrću (prokulice) te žitaricama (riža, zob) i proizvodima od žitarica.

Netopljiva vlakna
U netopljiva vlakna ubrajaju se, primjerice, celuloza, hemiceluloza, lignin. Ona se kroz probavni trakt kreću gotovo nepromijenjena. Njihovo djelovanje osigurava redovito pražnjenje crijeva te time sprječavaju pojavu zatvora. Zahvaljujući takvom djelovanju neke štetne supstance vrlo se kratko zadržavaju u organizmu te nemaju priliku izazvati teškoće. Netopljiva vlakna sadrže žitarice i proizvodi od integralnog zrna, zeleno povrće, grah, smokve,...
Za normalno funkcioniranje crijeva najvažnijima se smatraju netopljiva vlakna iz žitarica jer najviše povećavaju količinu stolice.
Djelovanje prehrambenih vlakana na zdravlje:
  • reguliraju razinu šećera u krvi
  • štite srce i krvne žile
  • poboljšavaju probavu
  • smanjuju kožne tegobe
  • potpomažu mršavljenju
  • štite od nekoliko vrsta karcinoma
  • pomažu eliminaciji toksina iz organizma
Namirnice s visokim udjelom biljnih vlakana traže dobro žvakanje, a upravo se žvakanjem potiče lučenje sline i želučanih sokova. Pri konzumaciji topljivih biljnih vlakana povećava se viskoznost i ljepljivost sadržaja u želucu, ono se sporije prazni te se dulje zadržava osjećaj sitosti.
Dnevna preporuka za osobe do 50 godina je: muškarci – 38 grama i žene – 25 grama, a nakon 50 godine: muškarci – 30 grama, a žene – 21 grama.

Hrana bogata vlaknima dobra je za Vaše zdravlje ali previše vlakana prebrzo može dovesti do određenih problema – nadutosti, vjetrova i grčeva. Vlakna u prehrani povećajte postupno tijekom razdoblja od nekoliko tjedana jer to omogućuje da se prirodne bakterije u probavnom sustavu prilagode promjeni. Također, pijte puno vode jer vlakna najbolje funkcioniraju kada apsorbiraju vodu, čineći stolicu mekanom i pozamašnom.