Suha smokva i šljive su bogat izvor prehrambenih vlakana. Suha smokva sadrži oko 70% topljivih vlakana, dok suha šljiva posjeduje oko 60% netopljivih vlakana.
Prehrambena vlakna su ugljikohidrati prisutni u biljkama koja se ne probavljaju u probavnom sustavu. Većina vlakana je građena od monosaharida (ugljikohidrata), a razlikuju se po vrsti prisutnih monosaharida i vezama kojima su povezani.
Glavna podjela vlakana je na topljiva i netopljiva vlakna te su podjednako bitna za zdravlje, probavu i sprječavanje bolesnih stanja (srčana oboljenja, dijabetes, pretilost, konstipacija).
Topljiva vlakna
Topljiva se vlakna tijekom probave otapaju i stvaraju viskoznu, želatinastu masu. Ona štite probavni trakt od apsorpcije različitih supstanca, primjerice šećera i masnoće iz hrane. Zbog te sposobnosti topljiva vlakna imaju važnu ulogu u prevenciji mnogih bolesti, uključujući i kardiovaskularne. Neki od predstavnika topljivih vlakana su pektini i biljne smole. Najviše ih je u voću (šljive, jabuke), povrću (prokulice) te žitaricama (riža, zob) i proizvodima od žitarica.
Hrana bogata vlaknima dobra je za Vaše zdravlje ali previše vlakana prebrzo može dovesti do određenih problema – nadutosti, vjetrova i grčeva. Vlakna u prehrani povećajte postupno tijekom razdoblja od nekoliko tjedana jer to omogućuje da se prirodne bakterije u probavnom sustavu prilagode promjeni. Također, pijte puno vode jer vlakna najbolje funkcioniraju kada apsorbiraju vodu, čineći stolicu mekanom i pozamašnom.