Pasiflora

Pasiflora

Pasiflora je našla primjenu u najčešćim boljkama modernoga užurbanog života: nervoza, nemir i nesanica, ali i težim poremećajima kao što su anksioznost i ovisnosti svih vrsta (uključujući i ovisnosti o lijekovima koji djeluju na živčani sustav, cigaretama te nekim vrstama lakših droga). Osobito dobro djeluje kod nesanice i buđenja usred noći.

Ljekovita svojstva pasiflore pripisuju se spojevima poput apigenina, valina, viteksina, kumarina, indolnih alkaloida, fenolnih kiselina te naročito flavonoida, cijanoglikozida i aktivnih sastavnica eteričnih ulja.

Djeluju umirujuće na središnji živčani sustav, a znanstvenim istraživanjima potvrđeno je učinkovito djelovanje na smanjenje stresa te pri poremećajima spavanja i tahikardijama psihogenog uzroka.

Pasiflora pripada grupi osnovnih biljaka koje djeluju smirujuće na živčani sustav. Tu grupu čine svima poznati odoljen (valerijana), matičnjak i glog.

Za pasifloru se također smatra da olakšava simptome Parkinsonove bolesti ili lakših oblika epilepsije, za ublažavanje bolova kod neuralgije i herpesa te ublažavanje fizičke i emocionalne napetosti uz astmu.