Oksidativni stres - simptomi opasni po zdravlje

Oksidativni stres ne utječe samo na ubrzanje starenja, već i na nastanak brojnih, veoma ozbiljnih oboljenja: infektivnih, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti, hemolize, fibroze, dijabetesa i karcinoma.
Koliko god nam je kisik dragocjen i neophodan za život, toliko on može biti i vrlo štetan po naše cjelokupno zdravlje.
Nervoza  i umor su često prvi simptomi oksidativnog stresa. Prate ga malaksalost, iscrpljenost, ubrzano umaranje i bezvoljnost, često gubitak motivacije, nesanica, ubrzan rad srca, uz gotovo neprestane oscilacije krvnog tlaka od niskog ka povišenom i obratno.
Slobodni radikali i oksidativni stres se često dovode u vezu. To su molekule kisika kojima fali jedan elektron koji pokušavaju nadomjestiti tako da uzimaju od drugih molekula čime oštećuju druge molekule, pa u organizmu dolazi do tkz. lančane reakcije koja podrazumijeva njihovo nakupljanje.
Antioksidanti, kojih ima u našem tijelu, ali ih možemo unijeti i preko hrane, najbolje neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala. Ako ih u našem organizmu ima toliko, da ih ni antioksidantima ne možemo neutralizirati, govori se o oksidativnom stresu.