Nesanica

Nesanica

Nesanica je jedan od češćih poremećaja spavanja o kojem se može govoriti ukoliko osoba ima poteškoće s usnivanjem, može zaspati, ali se nakon sat-dva spavanja probudi i ne može nastaviti spavati ili spava kratko te se ne osjeća odmorno ujutro nakon buđenja.

Danas muči sve češći broj osoba i postaje češća s godinama. Uzroci nesanice mogu biti razni, od stresa i depresije, tjeskobe, zdravstvenih tegoba i raznih lijekova do promjene okruženja i/ili rada i loših navika spavanja.

Dijeli se na primarnu i sekundarnu nesanicu (nesanica povezana s drugim bolestima i stanjima), odnosno akutnu i kroničnu nesanicu (traje barem tri noći u tjednu i najmanje tri mjeseca u kontinuitetu). Akutna nesanica je kratkotrajan i prolazan događaj, često uvjetovan iznenadnim, stresnim situacijama. Gotovo da nema osobe koja barem jednom u životu nije imala problem akutne nesanice, no ta su stanja prolazna i rijetko zahtijevaju liječničku intervenciju.

Simptomi nesanice mogu biti umor, neraspoloženje, razdražljivost, agresivnost, hiperaktivnost, povećanu sklonost nesrećama na poslu kao i u prometu uslijed prekomjerne dnevne pospanosti. Nesanica može izazvati tjeskobu pred spavanje, loše pamćenje kao i lošu radnu učinkovitost (neuspjeh u školi i fakultetu).

Nesanica predstavlja zdravstveni problem koji zahtijeva ozbiljan pristup u dijagnostičkom postupku, a potom i u pristupu liječenju koji je specifičan za svaku osobu.