Nedostatak željeza

Od mnogih vrsta anemije najčešća je anemija zbog manjka željeza (sideropenična anemija), posebno u trudnoći i dojenju (75 - 95% svih anemija u trudnoći).

Zbog velike učestalosti sideropenične anemija je značajan javnozdravstveni problem.

U većini slučajeva anemiju uzrokuje nedostatak željeza u prehrani i/ili nemogućnost apsorpcije željeza tokom probave. U ovom slučaju riječ je o najčešćem obliku, sideropeničnoj anemiji koja je učestala kod ženske populacije uslijed značajnijeg gubitka krvi menstruacijom, tijekom trudnoće te dojenjem. 

Često se smatra da je uzrok anemije smanjeni unos željeza hranom, međutim uzroci anemije mogu biti različiti:

• povećane potrebe za željezom

• poremećaj u apsorpciji željeza iz probavnog sustava

smanjen unos željeza putem prehrane

razne bolesti, kronična krvarenja
Tri su stupnja smanjene količine željeza (sideropenije) u organizmu:
1. Latentna sideropenija u kojoj su zalihe željeza u tijelu snižene (laboratorijski se to odražava sniženom količinom feritina) no još uvijek nije došlo do smanjenja serumske količine željeza, a samim time niti do anemije. 
2. Manifestna sideropenija kada su smanjene zalihe željeza, ali je smanjeno i serumsko željezo, no i dalje nije manifestna anemija. 
3. Dolazi do smanjenja ukupnog hemoglobina, dakle sideropenične anemije.
Simptomi blage anemije: opća slabost, malaksalost i nepodnošenje težeg fizičkog napora.  
Simptomi srednje do teške anemije: glavobolja, smanjeni apetit, bljedilo kože, izrazita slabost i malaksalost, nepodnošenje normalnih fizičkih napora, lupanje srca, omaglice, listanje noktiju (krhki i slabi nokti), lomljive vlasi kose, osjećaj peckanja na jeziku, suho grlo i usta, poteškoće sa gutanjem, ranice na rubovima usta, neodoljiva želja za određenom hranom (često ne bogatom željezom)

Populacije posebno izložene nedostatku željeza su:

• Žene u generativnoj dobi

• Trudnice i djeca

• Starija populacija

• Osobe na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani