MSM (Metilsulfonilmetan)

MSM je oblik organskog sumpora, jednog od najvažnijih minerala u ljudskom tijelu te je prisutan u svim stanicama.

Važan je za formiranje keratina, kolagena i elastina, koji pružaju fleksibilnost, oblik i snagu mišićima, kostima, zglobovima, unutarnjim membranama, koži, kosi i noktima. Poznat je kod formiranja kostiju i hrskavice te drugog vezivnog tkiva što spriječava proizvodnju reumatoidnog faktora, ublažuje probleme s hrskavicom, bol u mišićima te probleme sa zglobovima i bursitisom.

Premda je u manjim količinama prisutan u mnogim namirnicama, sumpor se tijekom procesa kuhanja vrlo lako gubi. Smanjen unos i apsorpcija biološkog sumpora rezultirat će padom energije.  Ne postoji razlika u djelovanju između prirodnog i sintetskog MSM praha jer se radi o istim molekulama.

Metilsulfonilmetan je prehrana za zglobove koja se  često pojavljuje uz glukozamin, s obzirom na činjenicu da sudjeluje u  zdravlju zglobova.

P. Usha i M. Naidu iz Odjela za kliničku farmakologiju na Institutu medicinskih znanosti u Indiji proveli su istraživanje u kojem su dulje od 12 tjedana proučavali razliku i učinak tvari kod pacijenata s gonartrozom. Pacijenti su bili podijeljeni u 4 skupine prema sastojku koji su uzimali:

1. Glukozamin (1500 mg),

2. MSM (1500 mg),

3. Kombinacija glukozamina i MSM,

4. Placebo

U trećoj skupini koja je uzimala glukozamin i MSM zabilježeno je značajno smanjenje bolova i manje otekline u području zglobova. Došli su, dakle, do zaključka da kombinacija MSM i Glukozamin sulfata pruža bolji i brži oporavak kod pacijenata s osteoartritisom.

Znanstveno dokazane dobrobiti MSM praha navode stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline, a to su:

  • smanjenje boli u zglobovima,
  • povećanje koncentracije glutationa koji djeluje antioksidativno,
  • ubrzanje procesa mišićnog oporavka i smanjenje simptoma “upale” mišića,
  • ublaženje simptoma alergije,
  • poboljšanje imuniteta,
  • poboljšanje kvalitete kože i kose zbog povećanja koncentracije keratina.