Melatonin

Melatonin

Jedan od značajnih hormona koji pridonosi boljoj kvaliteti sna je melatonin, a često ga se upravo zbog njegovih pozitivnih učinaka i djelovanja na ciklus sna naziva „hormon sna“.

Melatonin je hormon kojeg stvara epifiza, mala žlijezda u sredini mozga. Već dugo se zna da je melatonin regulator dnevno-noćnog ritma i da se isključivo luči samo za vrijeme noći i tame, a kao poticaj za lučenje je boravak preko dana na sunčevom svjetlu. Tijekom dana luči i pohranjuje hormon serotonin, a kada padne noć ovaj isti hormon pinealna žlijezda pretvara u melatonin. Dakle, mozak mora dobiti informaciju da je završio dan i započela noć kako bi se stvarao melatonin.

Melatonin djeluje na snižavanje razine kortizola, hormona stresa, što za posljedicu ima opuštanje i smirenje organizma te pripremu za kvalitetan san. Smatra se da melatonin kontrolira esencijalne funkcije u organizmu kao što su regulacija metabolizma, spolni nagon, reprodukcija, apetit, mišićna koordinacija i imunološki sustav, pri čemu u organizmu preventivno djeluje kod oštećenja koja su uzrokovana djelovanjem slobodnih radikala, bakterija i virusa.

Razina melatonina u organizmu se smanjuje starenjem organizma te ga je potrebno nadomjestiti unosom namirnica bogatih melatoninom ili dodataka prehrani.