Liofilizirani plod kivija

Liofilizacijom svježeg ploda kivija omogućena je veća aktivnost i bioraspoloživost enzima, prebiotika i vlakana.

Kivi sadrži značajan udio prehrambenih vlakana koja imaju važnu ulogu u regulaciji probave, čemu dodatno pridonosi i probavni enzim aktinidin.

Aktinidin ima važnu ulogu u razgradnji proteina i probavi hrane, a kivi je rijetki prirodni izvor ovog enzima. Osnovno djelovanje proteolitičkih enzima iz voća očituje se kroz: ubrzavanje i olakšavanje probave, smanjivanje mogućih štetnih posljedica nepravilne prehrane i loših prehrambenih navika, nadomjestak nedostatka enzima i enzimske aktivnosti u probavi, sprječavanje grušanja krvi, poboljšanje imunosustava, utjecaj na bolje izlučivanje toksina iz organizma, poticanje procesa sagorijevanja masnoća.

Bogat je izvor antioksidanata, a ima gotovo dvostruko više vitamina C nego u naranči ili limunu. Kivi obiluje i vitaminima A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin) te raznovrsnim mineralima među kojima se ističe kalij, a tu su i kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar...

Sadrži flavonoide i karotenoide - snažne antioksidante koji štite od srčanožilnih bolesti i raka, te lutein i zeaksantin koji su važni za dobar vid. Istraživanja su pokazala da kivi pomaže i kod bolesti dišnog sustava, a nazivaju ga prirodnim antidepresivom zato što sadrži “hormon sreće” serotonin.

Kivi jača imunitet, regulira krvni tlak i probavu, pomaže u liječenju respiratornih oboljenja, glavobolje i stresa. Također, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara i tumora, a snižava i kolesterol, neutralira slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma.