Kupina

Provedenim istraživanjima znanstvenici su došli do zaključka da kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti.

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidantima nego rajčica ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidant kojeg sadrže - elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv kroničnih bolesti.

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol.

Osim krvne slike, regulira i probleme sa probavom, cirkulacijom, malaksalost, kao i krvni tlak, jača imunitet i apetit, poboljšava metabolizam. Zbog obilja željeza, kupina je posebno važna u prehrani trudnica, dojilja i djece u pubertetu.