Korijen koprive

Korijen koprive

Problemi s povećanjem prostate uspješno se mogu ublažiti primjenom pripravaka od različitih biljnih vrsta među kojima značajno mjesto zauzima kopriva.

Sadrži značajne količine bioaktivnih fenolnih spojeva, koji pozitivno djeluju na srčane bolesti i visoki krvni tlak, upalne, virusne i parazitske bolesti. Korijen koprive upotrebljava se za liječenje benigne hiperplazije prostate, a nadzemni se dijelovi obično koriste kao lijek za artritis.

Ekstrakt korijena koprive sadrži fitosterole koji smanjuju otok prostate. Tanini vežu bjelančevine i sprječavaju upalu. Korijen koprive olakšava izmokravanje, te smanjuje količinu urina koja zaostaje u mjehuru. Zbog značajne količine vitamina C, nekih važnih minerala (Mg, Ca, Zn i Fe), karoteonida, polifenola, fitosterola i glikozida ekstrakt korijena koprive učinkovito ublažava i sanira probleme prostatične hiperplazije. Ublažavanje problema prostatične hiperplazije dodatno se povećava sinergijskim djelovanjem koprive s likopenom, cinkom i selenom.

Neka istraživanja ukazuju na to da klorofil iz koprive može imati antimutageno i antikancerogeno djelovanje, pa može biti koristan u zaštiti organizma od nekih toksina, a pozitivno djeluje i kod nuspojava pri konzumiranju lijekova.