Komorač, savršena pomoć iz prirode

Komorač je tradicionalna namirnica karakteristična za prehranu mediteranskih zemalja, koja se, osim senzornih kvaliteta, odlikuje i zdravstvenim blagodatima. Njegova tradicionalna upotreba i znanstvena analiza otkrivaju kako je riječ o jednoj od najčešće korištenoj biljci u narodnoj medicini.

Za više od 40 poremećaja u organizmu možete dobiti savjet za početak korištenja komorača.

Fitoterapijske studije dokazale su prisustvo brojnih vrijednih kemijskih spojeva, među koje ubrajamo hlapljive spojeve, flavonoide, fenolne spojeve, masne kiseline i esencijalne aminokiseline. Bogat je izvor i različitih minerala i elemenata u tragovima, od kojih izdvajamo aluminij, kalcij, krom, bakar, željezo, magnezij i cink. Nadalje, komorač predstavlja i dobar izvor vitamina, kao što su vitamini topivi u mastima, A, E, K, i vitamini topivi u vodi, vitamin C i B kompleks.

Iako su najistaknutije i najbolje istražene antimikrobne i antioksidativne sposobnosti komorača, on je poznat i po blagotvornim učincima na probavni, endokrini, reproduktivni i respiratorni sustav. Također se koristi i kao galaktogog, odnosno kao tvar koja potiče laktaciju kod dojilja.
Podatci dobiveni istraživanjima indiciraju i njegova antivirusna, protuupalna, antitumorska, antipiretička, antitrombotična, hepatoprotektivna, hipoglikemijska i kardioprotektivna svojstva. Također naglašavaju njegov utjecaj na mozak u smislu otklanjanja boli i poticanje memorije.

Uz sve to, komorač je prirodni lijek za otklanjanje grčeva u crijevima kod odraslih i beba, te se odlikuje svojstvom otklanjanja nadutosti. Također, preporuča se kao pomoć kod reumatskih bolesti, kod upale očiju, nadalje, kod žena ima utjecaj na regulaciju menstrualnih ciklusa. Primjenu je našao i u estetskim svrhama pa se koristi i za čišćenja lica, ali i otklanjanje lošeg zadaha.

Negativni utjecaji i nuspojave komorača nisu zabilježeni u dosadašnjim istraživanjima.

Brojni navedeni pozitivni učinci komorača čine ga jednom od najzdravijih biljaka, stoga ga je važno uzeti u obzir i već danas uvrstiti u prehranu. Tome ide u prilog činjenica da je upravo njegova sezona i Vaša prilika za zdrave obroke. Možete ga uvrstiti u jela od tjestenine, rižote, salate i variva, a mesu će dati poseban aromatični okus.

Dobar tek!