Koenzim Q10 ili ubikinon

Koenzim Q10 ili ubikinon je tvar slična vitaminima i jedna od najmoćnijih tvari u ljudskom tijelu - neophodan je za održavanje svih bioloških procesa u organizmu. Naziv ubikinon izveden je iz latinske riječi “ubiquitus”, što znači svugdje prisutan jer je koenzim Q10 (ubikinon) prirodni sastojak hrane, prisutan u svim stanicama našega tijela.

U tijelu koenzim Q10 ima važnu funkciju u pretvorbi energije prehrambenih tvari u vlastitu tjelesnu energiju. Taj proces pretvorbe odvija se u mitohondrijima, dijelovima stanica koji nose naziv “stanične energetske centrale”. U njima se svi energetski donatori hrane (masnoće, ugljikohidrati, bjelančevine) metaboliziraju uz pomoć kisika, u energiju. Dobivanje stanične energije rezultat je vrlo složenih, međusobno usklađenih reakcija koje reguliraju enzimi. Koenzim Q10 je odgovoran za završnu fazu energetskog metabolizma stanice te na taj način neophodan za nastajanje energije u svakoj stanici našeg tijela.

Uz sudjelovanje u energetskom metabolizmu, neobično je važna i uloga koenzima Q10 kao prirodnog antioksidanta. Upravo ta dva svojstva - njegova funkcija energetskog posrednika i antioksidanta - ključ su višestrukog povoljnog učinka koenzima Q10 na naše opće stanje i fizičku sposobnost, ali i srčanu funkciju.

U najvećoj koncentraciji ga sadrže: srce, jetra, bubrezi i gušterača. Budući da omogućuje nastanak energije u stanicama navedenih organa, njihova sposobnost obavljanja fizioloških zadaća, ovise o dovoljnoj koncentraciji koenzima Q10.