Kiseli kupus = Zdravlje na tanjuru!

Recept za kiseli kupus baštinimo od starih Slavena, a James Cook ga je proslavio koristeći upravo ovu namirnicu za izlječenje i prevenciju razvoja skorbuta kod svoje posade. I danas se smatra izrazito zdravom namirnicom, što je i znanstveno potvrđeno, stoga se definitivno preporuča svakom domaćinstvu.

Kiseli kupus obiluje vitaminom C, čak 20 mg ovog vitamina možete pronaći u 100 g kiselog kupusa. Potom slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, kalcij, kalij, natrij i fosfor. Od posebnog značaja za kiseli kupus je prisutnost vitamina B12, čiji je izvor hrana isključivo animalnog podrijetla. U ovom slučaju B12 je prisutan zbog procesa fermentacije, koji kupus obogaćuje i mikroorganizmima, odnosno probiotičkim kulturama. To ga čini izrazito dobrom namirnicom za pomoć kod tegoba uzrokovanih disbalansom crijevne mikroflore, posebice nakon terapije antibioticima i nakon kemoterapije. Iako je riječ o kiseloj varijanti, pogodno utječe na želudac i crijeva, pomaže u probavi masnih i teških obroka, ubrzava metabolizam i pospješuje eliminaciju štetnih tvari iz organizma, što je od posebnog značaja za regeneraciju jetre. Čisti krv, sprječava oksidaciju i starenje stanica te pridonosi jačanju obrambenog sustava organizma.
Prisutnost bioaktivnih spojeva, odnosno sumpornih spojeva, S – metil metionina i glukozinolata, čine kiseli kupus snažnom antikancerogenom namirnicom.

Kako bi se očuvali svi mikroelementi i bioaktivni spojevi, kiseli kupus se preporuča konzumirati svjež, bez termičke obrade, zajedno s rasolom.

Kiseli kupus pomaže i zacjeljivanju rana, a i može se upotrebljavati i lokalno kod kožnih iritacija, primjerice uboda insekata, naročito pčela i osa.
Pozitivan utjecaj kiselog kupusa pokazao se i kod tretiranja problema reume i upale vena.
Sok kiselog kupusa, poznata kao rasol, također nudi puno zdravstvenih benefita, među kojima se ističe liječenje čira na želudcu ili dvanaesniku. Osim toga pomaže i kod usporene probave i jačanja crijevne flore, za arterosklerozu i visok tlak, za liječenje astme, reume i gihta te za čišćenje kože i jačanje imuniteta. Bogata je vitaminima C, B, E i K te S – metil metioninom, kao i mineralima kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, bakrom, sumporom i cinkom.

Uz sve navedene benefite, još jedan adut kiselog kupusa, koji će vas dodatno privući jest njegova energetska vrijednost. Naime u 100 g kiselog kupusa nalazi se samo 25 kalorija!