Ovaj esencijalni vitamin naše tijelo samo ne može sintetizirati, stoga ga je potrebno redovito unositi. Današnji način prehrane uglavnom ne osigurava dovoljne količine vitamina i minerala, stoga suplementacija postaje nužna.
Istraživanje provedeno u Koreji 2016. godine, uspoređivalo je bioraspoloživost sintetičkog vitamina C i puferiranog oblika vitamina C, odnosno kalcijevog askorbata.
Rezultati su pokazali da natrijev i kalcijev askorbat pokazuju bržu apsorpciju, ali i sporije izlučivanje vitamina C iz organizma.
Također, potvrđena je značajno bolja bioraspoloživost kalcijevog askorbata (128 %) u odnosu na sintetički oblik vitamin C. Tome doprinosi činjenica da se radi o formuli sa sporijom razgradnjom, što se poklapa s rezultatima drugog istraživanja, koje je potvrdilo da bolja bioraspoloživost proizlazi iz svojstva sporijeg otpuštanja.
Uz dobru bioraspoloživost, takav oblik se odlikuje i blagim utjecajem na želudac. Vezanjem askorbinske kiseline za kalcij, postigne se oblik soli, čiji je pH neutralan. Ova činjenica od velike je važnosti za osobe koje imaju osjetljiv želudac i problem s jačim izlučivanjem želučane kiseline.
Kalcij neutralizira kiselost askorbinske kiseline te ne izaziva posljedični porast kiselosti u želudcu.
Dodavanjem kalcija u vitamin C, smanjuju se nuspojave unosa čistog vitamina C, odnosno askorbinske kiseline, što rezultira probavnim poteškoćama kod osjetljivih osoba.
Vitamin C je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Aktivacijom enzima u stanicama imuniteta povećava otpornost organizma na razne infekcije. Tijekom prehlade potrebe za vitaminom C se povećavaju, posebice prilikom povišene tjelesne temperature. Vitamin C skraćuje trajanje prehlade i ublažava njene simptome. Organizam ga ne može sam sintetizirati i stoga ga je potrebno unijeti putem hrane i dodataka prehrani.