Vitamin C (kalcijev askorbat)

Ovaj esencijalni vitamin naše tijelo samo ne može sintetizirati, stoga ga je potrebno redovito unositi. Današnji način prehrane uglavnom ne osigurava dovoljne količine vitamina i minerala, stoga suplementacija postaje nužna.

Istraživanje provedeno u Koreji 2016. godine, uspoređivalo je bioraspoloživost sintetičkog vitamina C i puferiranog oblika vitamina C, odnosno kalcijevog askorbata.

Rezultati su pokazali da natrijev i kalcijev askorbat pokazuju bržu apsorpciju, ali i sporije izlučivanje vitamina C iz organizma.

Također, potvrđena je značajno bolja bioraspoloživost kalcijevog askorbata (128 %) u odnosu na sintetički oblik vitamin C. Tome doprinosi činjenica da se radi o formuli sa sporijom razgradnjom, što se poklapa s rezultatima drugog istraživanja, koje je potvrdilo da bolja bioraspoloživost proizlazi iz svojstva sporijeg otpuštanja.

Uz dobru bioraspoloživost, takav oblik se odlikuje i blagim utjecajem na želudac. Vezanjem askorbinske kiseline za kalcij, postigne se oblik soli, čiji je pH neutralan. Ova činjenica od velike je važnosti za osobe koje imaju osjetljiv želudac i problem s jačim izlučivanjem želučane kiseline.

Kalcij neutralizira kiselost askorbinske kiseline te ne izaziva posljedični porast kiselosti u želudcu.

Dodavanjem kalcija u vitamin C, smanjuju se nuspojave unosa čistog vitamina C, odnosno askorbinske kiseline, što rezultira probavnim poteškoćama kod osjetljivih osoba.

Vitamin C je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Aktivacijom enzima u stanicama imuniteta povećava otpornost organizma na razne infekcije. Tijekom prehlade potrebe za vitaminom C se povećavaju, posebice prilikom povišene tjelesne temperature. Vitamin C skraćuje trajanje prehlade i ublažava njene simptome. Organizam ga ne može sam sintetizirati i stoga ga je potrebno unijeti putem hrane i dodataka prehrani. 

  • Vitamin C doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji
  • Vitamin C doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije
  • Vitamin C doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava
  • Vitamin C povećava apsorpciju željeza
  • Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava
  • Vitamin C doprinosi regeneraciji reducirane forme vitamina E
  • Vitamin C doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju desni
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice
  • Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kostiju