Još jedno čudo Mediterana – planika

Obična planika (Arbutus unedo L.) zimzelena je biljka iz obitelji vrijesova, koja raste duž obale Mediterana i Atlanske obale Europe. Sastavni je dio flore cijele Jadranske obale te je još od davnina prepoznata kao vrlo vrijedna i nutritivno bogata biljka. U narodnoj medicini upotrebljavao se čaj od lista planike, a plodovi – maginje skupljali su se za izradu zimnica, najćešće marmelade i rakije.

Pravi zdravstveni značaj došao je do izražaja tek posljednjih dvadesetak godina, kada su brojna istraživanja potvrdila njezine benefite u održavanje zdravlja organizma.

Benefiti ploda i lista i korijena proizlaze iz njenog bogatog nutritivnog sastava, naime planika obiluje vitaminima, tokoferolima, fenolnim skupinama i eteričnim uljima.

Fenolni spojevi zaslužni su za antioksidacijki, detoksikacijski i antimikrobni utjecaj, kao i protuupalni i antikancerogeni učinak. Vazodilatacijski i antitrombotički učinci važni su pak za održavanja normalnog krvnog tlaka i sprječavanje razvoja kardiovaskularnih poremećaja.

Pripravci dobiveni iz korijena u narodnoj medicini se koriste za probavne poremećaje i tegobe, uključujući problem proljeva, za kardiovaskularne poremećaje, urološke i dermatološke. Prema dosadanjim saznanjima, korijen planike pokazuje antimikrobna svojstva, odnosno ometa rast dviju patogenih bakterija, Escherichia coli i Staphylococcus aureus.

Ekstrakt lista planike koristi se za liječenje uroloških i probavnih problema, te pokazuje antidijabetička svojstva.

Plod se također koristi kod uroloških i probavnih problema, osobito kod gastritisa te kod bolova u bubrezima. <eterična ulja iz ploda zaslužna su za antibakterijsko djelovanje.

Plod se uglavnom obrađuje jer kozumacija svježeg ploda može uzrokovati ošamućenost nalik pijanstvu.

Cvijet obiluje eteričnim uljima koja pokazuju snažno antibakterijsko djelovanje.