Indijski tamjanovac

Bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak tamjanovca. Imaju snažno antiupalno djelovanje i učinkovito ublažavaju bol uzrokovanu artritisom, ali za razliku od konvencionalnih lijekova ne uzrokuju nuspojave.

Indijsko stablo tamjanovca (Boswellia serrata) nalazi se među najstarijim poznati poljoprivrednim kulturama. Nevjerojatno duga tradicija tamjana u indijskoj kuhinji dokazuje blagotvorni učinak u mnogim područjima. Iz kore drveta bosvelije dobiva se mirisna smola koja se zbog udjela dragocjene bosvelične kiseline koristi u terapeutske svrhe.

Svi mehanizmi djelovanja nisu još u potpunosti razjašnjeni, a samo jedan od njih navodi kako ekstrakt tamjanovca inhibira molekule koje omogućuju nakupljanje upalnih stanica u tkivu. Kad se smanji broj tih molekula, smanjuje se i prodor upalnih stanica, što je važno kod osteoartitisa i ostalih upalnih bolesti.

Drugi mehanizam je sličan djelovanju nesteroidnih protuupalnih lijekova – derivati bosvelične kiseline smanjuju lokalne upalne čimbenike – leukotriene.

 Klinička studija koja je dokazala povoljno djelovanje ekstrakta tamjanovca na osteoartritis, pokazala je značajno poboljšanje pri fizičkim aktivnostima, smanjenu jutarnju ukočenost, smanjenje smetnji pri kretanju, smanjenje intenziteta boli, poboljšanje snage i poboljšanje pokretljivosti zglobova, a bez nuspojava uobičajenih za klasične protuupalne lijekove.