Herba Fe

 • Pridonosi smanjenju umora i iscrpljenosti
 • Normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina
 • Normalnom transportu kisika u tijelu

 

Sadrži željezo u obliku keliranog, organskog kompleksa željezovog pidolata prirodnog podrijetla. Visoku bioraspoloživost i maksimalnu apsorpciju osigurava lako probavljiv oblik keliranog željeza uz dodatak vitamina C, B12, B6, folne kiseline, bakra te limunske kiseline i fruktoze iz liofiliziranih namirnica. Ne uzrokuje probavne tegobe i mučnine.

 

Nedostatak željeza

Od mnogih vrsta anemije najčešća je anemija zbog manjka željeza (sideropenična anemija), posebno u trudnoći i dojenju (75 - 95% svih anemija u trudnoći). Zbog velike učestalosti sideropenične anemija je značajan javnozdravstveni problem.

— OPŠIRNIJE
1

 

Željezo

Željezo je jedan od najrasprostanjenijih metala u prirodi – u zemljinoj kori ima ga 4,7%. Taj mekani metal, srebrno bijele boje, najčešće se nalazi u rudama, a rijetko se nalazi u čistom agregatnom stanju. 

— OPŠIRNIJE
2

 

Željezov pidolat

Željezo se nalazi u obliku organskog kompleksa – željezovog pidolata, prirodnog porijekla, koji osigurava da željezo ne reagira sa drugim nutrijentima i ne gradi teško topljive komplekse te je time osigurana relativno velika bioraspoloživost i apsorpcija željeza.

— OPŠIRNIJE
3

Vitamin C

Kako bismo povećali apsorpciju željeza, preporuča se uzimanje dodatka vitamina C ili kombiniranje uz hranu bogatu vitaminom C. Glavni problem je što je ta hrana najčešće sezonskog karaktera, pa je u zimskim mjesecima često teško doći do nje.

— OPŠIRNIJE
4

Bakar

Bakar je mikroelement koji ulazi u sastav mnogih enzima. Potreban je za za ugradnju hemoglobina u crvene krvne stanice, pridonosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava i zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Nedostatak bakra može prouzrokovati slabokrvnost, jer nedovoljna količina bakra izaziva lošu apsorpciju željeza i smanjenje broja krvnih zrnaca.

5

Vitamin B12 i folna kiselina

Vitamin B12 i folna kiselina su vitamini iz kompleksa B skupine koji su važni za sintezu DNA i proizvodnju crvenih krvnih stanica u koštanoj srži. Nedostatak vitamina B12 i/ili folne kiseline dovodi do abnormalne diobe stanica u koštanoj srži koji rezultira velikim brojem nezrelih crvenih krvnih stanica nazvanih megaloblastima koji nisu u mogućnosti da na odgovarajući način prenose kisik.

— OPŠIRNIJE
6

Vitamin B6

Vitamin B6, piridoksin je jedan od B vitamina neophodnih za pravilno funkcioniranje metabolizma aminokiselina (proteina), šećera i masti, kao i za normalno stvaranje crvenih krvnih stanica. Svi vitamini B grupe ili kako se često nazivaju kompleks B vitamina, omogućuju da se iz šećera oslobađa energija. Zajedno sa vitaminom B12 i folnom kiselinom, vitamin B6 kontrolira nivo homocisteina u krvi - aminokiselina čije su vrijednosti u krvi povećane kod srčanih oboljenja.

7

Cikla

Cikla je korjenasto povrće upečatljive tamno crvene boje koje se često konzumira tijekom cijele godine. Ova omiljena, dostupna i nadasve zdrava namirnica najčešće se povezuje s povoljnim utjecajem na imunitet, a jedan je od najpoznatijih narodnih lijekova za slabokrvnost.

— OPŠIRNIJE
8

Kupina

Provedenim istraživanjima znanstvenici su došli do zaključka da kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti. 

— OPŠIRNIJE
9

Višnja

Poput ostalog voća, višnje su siromašne mastima i kalorijama, a obogaćene su vitaminima i mineralima poput vitamina C, vitamina B i kalija. Višnje sadrže biljni pigment koji je moćni antioksidant u prevenciji srčanih oboljenja i tumora. 

— OPŠIRNIJE
 

 

Odrasli, trudnice i dojilje uzimati jednu (1) kapsulu dnevno ili po preporuci liječnika..

 

 

Pitanja i odgovori

  Suvremeni preparati željeza pored željeza u obliku aminokiselinskih kelata, sadrže i vitamin C i/ili bioflavonoide, jer oni jačaju apsorpciju željeza, a time i njegove povoljne učinke na organizam. 
  Vitamin C kao kalcijev L-askorbat je blag za želudac. Djeluje kao reducirajući agens - sposobnost reduciranja Fe (III) u dvovalentno Fe (II), što je važno za poticanje njegove apsorpcije u crijevima.
   
  Herba Fe sadrži lako probavljiv oblik keliranog željeza, željezov pidolat, s dodatkom vitamina C i bioflavonoida za njegovu maksimalnu iskoristivost. Ne opterećuje želudac, odlično se upija iz crijeva te nema štetni učinak na zube i probavu.
   
  Određeni lijekovi mogu pokazati interakcije sa željezom, stoga je potrebno obratiti pažnju na preparate koji se uzimaju. Najbolje je posavjetovati se sa liječnikom.
  • Istodobna primjena tetraciklinskih antibiotika (Doksiciklin, Hiramicin) i željeza uzrokuje smanjenje terapijske koncentracije antibiotika
  • Istodobna primjena željeza i fluorokinolana (Ciprinol, Citeral, Ciflox…) može smanjiti apsorpciju i uzrokovati snižene terapijske vrijednosti lijeka 
  • Antacidi (Gastal, Rupurut…) i kalcijevi spojevi smanjuju apsorpciju željeza
  Da bi se izbjegla ta interakcija, najbolje se posasvjetovati sa liječnikom i željezo uzimati 2 sata prije ili 2 sata nakon.
  Oboljeli od hepatitisa C koji ne reagiraju na terapiju interferonom imaju veće zalihe željeza u jetri. Štoviše, pokazano je da redukcija razine željeza puštanjem krvi uzrokuje još veće oštećenje jetre uzrokovano hepatitisom C. Stoga, oboljeli od hepatitisa C ne bi smjeli uzimati suplemente željeza
   

   

  Tijelo može dobiti željezo iz životinjskoga ili biljnog izvora. Željezo životinjskoga podrijetla dobro se apsorbira u tijelo (20 – 25% željeza). Nalazi se u mesu (osobito jetri, iznutricama, crvenom mesu poput govedine, teletine) ribi i peradi. Crveno meso (govedina, svinjetina, janjetine) prije pripreme ima crvenu boju zbog mišićnog proteina – mioglobina koji je značajan izvor željeza u hrani. Bijelo pileće meso sadrži najmanje, a govedina najviše mioglobina.
  Željezo biljnoga podrijetla lošije se apsorbira u tijelo (samo 5%). Nalazi se u kakau, leći, žitaricama, mahunarkama (grašak, grah), cikli, voću (bademima, marelicama, šipku, grožđu, smokvama itd). 
   

Zdravi kutak