Glukozamin

Molekula glukozamina je izgrađena od šećera (glukoze) te amina nastalog iz aminokiseline glutamina. Njegova uloga u našem tijelu je zaštita vezivnog tkiva, poticanje proizvodnje hrskavice i povećanje mobilnosti zglobova.

Kod zdravih osoba hrskavica se stalno troši i obnavlja, no ukoliko je potrošnja brža od obnove dolazi do zdravstvenih problema i bolesti. Ujedno, starenjem organizma mogućnost stvaranja glukozamina se smanjuje i potreban je njegov dodatni unos kako bi se potpomogla regeneracija hrskavice.


Glavna svrha glukozamina je stvoriti dugačke lance, glikozaminoglikane (GAG-ove), neophodne  za obnovu hrskavice i zglobova. GAG-ovi, znani i kao mukopolisaharidi, su dugi lanci modificiranih disaharida i jedni su od glavnih komponenata proteoglikana (PG-ova). Oni, zajedno s kondrocitima i kolagenom, tvore hrskavicu.

U dodacima prehrani nalazi se u obliku glukozamin sulfata, glukozamin hidroklorida ili N-acetil-glukozamina. Najkoncentriraniji izvor glukozamina je glukozamin hidroklorid. Sadrži čak 20% više glukozamina od glukozamin sulfata, te se čak 20% čvršće veže u organizmu.

 

Sva tri oblika glukozamina pomažu pri boljoj pokretljivosti zglobova i njihovoj izdržljivosti te ubrzavaju izgradnju i održavanje hrskavice, čime se smanjuju upalni procesi.

 

Glukozamin se prirodno nalazi u školjkama i rakovima. Stoga osobe koje su na njih alergične ne smiju koristiti dodatke prehrani na bazi glukozamina.

Prema zadnjim studijama pokazano je da dugotrajno uzimanje glukozamina (oko 3 godine) pomaže pri raznim degenerativnim bolestima zglobova. Preporučuju se doze od 1500 mg/dan, kao pojedinačna doza ili podijeljena na više doze tijekom dana.