Ekstrakt lista artičoke

Ekstrakt lista artičoke sadrži CINARIN koji pospješuje rad žuči i jetre, regulira masnoće i kolesterol u krvi te se preporučuje kod stanja loše probave. Osim toga sadrži INULIN (prebiotik) koji pomaže uspostavljanju povoljne crijevne mikroflore i SILIMARIN (antioksidant) koji štiti jetru.

Šteta koju jetri prouzroče slobodni radikali puno je manja ako je prisutan ekstrakt artičoke. Mnogobrojne znanstvene studije potvrdile su da ekstrakt lista artičoke potiče stvaranje žuči koja je ključna za otapanje masti i kolesterola, koji inače dovode do žučnih kamenaca.

Cinarin je toliko djelotvoran da ga u nekim europskim državama koriste kao dio terapije za žučne kamence.

Narodno je vjerovanje, a koje je potvrđeno i znanstvenim dokazima, da artičoka pomaže kod visokog kolesterola s ciljem snižavanja masnoća u krvi, poboljšavanja protoka žuči i funkcije jetre, kod otežane probave, žgaravice, osjećaja kruljenja u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu.

Inulin je djelomično probavljiv pa ne utječe na vrijednost glukoze u krvi, što je pogodno i za dijabetičare. Također pojačava osjetljivost na inzulin, te na taj način potpomaže kontrolu glukoze u krvi.