Čišćenje organizma od toksina

Čišćenje organizma od toksina

Naše je tijelo genijalno zamišljen i organiziran stroj. Ubrzani tempo života, prisutnost toksina oko nas koje možemo pronaći u hrani i zraku utječe na opće stanje našeg organizma. Sam boravak u zatvorenim prostorijama dovode do stvaranja velike količina toksina u tijelu. Često se dogodi da toksini ne napuste tijelo već da se gomilaju u njemu. Činjenica je kako bi povremeno trebali očistiti naš organizam od toksina. 
Toksini (sve ono što može potencirati oštećenje tjelesnog tkiva) se kemijski pretvaraju u manje štetne tvari, koje se potom izlučuju putem stolice ili urina. Da bi se toksično djelovanje neutraliziralo, čestice toksina moraju proći kroz epitel probavnog trakta, respiratornog trakta kao i putem kože. Kada ta svakodnevna izloženost prijeđe naš osobni prag tolerancije, počinjemo osjećati različite simptome.
Simptomi poput neobjašnjivog umora, iritirane kože, otečenosti kapaka, alergija, napuhnutosti crijeva, loše probave, poremećaja menstrualnog ciklusa, čestih glavobolja, nesanice, bolova u zglobovima signali su koje nam tijelo šalje i javlja da treba pomoć u čišćenju. 
Čišćenje je prirodni tjelesni proces koji naše tijelo automatski stalno radi – neutralizira, preoblikuje i oslobađa od neželjenih tvari. Detoksifikacija se obavlja preko pet organa koji imaju sposobnost eliminacije otpadnih tvari i toksina, a to su jetra i žuč, bubrezi, debelo crijevo te pluća. Najbolje vrijeme za čišćenje organizma je proljeće i ljeto. Nakon duge zime, kada u prehrani nedostaje svježe povrće i voće, proljeće je vrijeme da se organizam očisti i napuni vitaminima i mineralima. 
Kada se pojave određeni simptomi u procesu detoksifikacije oni su rezultat svega što se u tijelu nagomilalo, a predstavljaju siguran znak da se potaknuo proces samoozdravljenja tj. dovođenja tijela u ravnotežu. Simptomi do kojih može doći za vrijeme detoksifikacije nazivaju se još i kriza čišćenja ili kriza ozdravljenja, a pojavljuju se kada dođe do većeg odumiranja štetnih mikroorganizama i poprilično zatrovanog organizma te kada ih se odluči ukloniti. Kriza se snažnije osjeća što je tijelo zagađenije. Bez obzira koliko snažna kriza bila, stanje je samo privremeno, a to je sve dio puta koji vodi ka dobrom zdravlju.