Bromelain i papain

Probavni enzimi bromelain iz ananasa i papain iz papaje u organizmu sudjeluju u razgradnji bjelančevina i sprječavaju apsorpciju masnoća unesenih hranom.

Izrazita protuupalna aktivnost bromelaina prepoznata je još 50-ih godina prošlog stoljeća, od kada se koristi u raznim terapijskim svrhama od ublažavanja bolova, smanjenja oteklina, poticanja oporavka tkiva pa do bolesti srca. Sposobnost razgradnje netopljive bjelančevine fibrina koja je povezana sa zadržavanjem tekućine u organizmu čini ovaj enzim odličnim diuretikom. Zbog protuupalnog djelovanja često se koristi kod: liječenja sportskih ozljeda uzrokovanih pretjeranim naprezanjem, bolova u mišićima, smanjenja oteklina i masnica nakon operacija za brže zacjeljivanje rana. Probavni enzim papain sudjeluje u razgradnji bjelančevina u želucu i ima značajnu ulogu u odvijanju probavnih procesa.

Konzumacija enzima papaina uz obilne mesne obroke znatno ubrzava probavu bjelančevina. Ova dva enzima su vrlo značajna u prevenciji i otklanjanju probavnih smetnji, kao i u regulaciji prirodne funkcije probavnog sustava. Papain hidrolizira proteine, polipeptide na manje molekule te tako poboljšava njihovu apsorpciju u crijevima.

Pokazalo se da kombinacija enzima bromelaina i papaina ostvaruje sinergijski učinak te se uspješno primjenjuje za olakšavanje uobičajenih probavnih tegoba kao što su: nadutost, zatvor, sindrom iritabilnog kolona i sl.

Funkcija bromelaina i papaina u čišćenju organizma od toksina je poboljšanje protoka tjelesnih tekućina i poticanje lučenja toksina iz organizma. Osim konzumacijom namirnica koje pospješuju eliminaciju toksina od kojih se izdvajaju artičoka, brokula, kelj, limun, češnjak, zeleni čaj i đumbir, potrebno je uključiti i tjelovježbu, kako bi se potaklo izlučivanje toksina iz organizma znojenjem.

Probavni enzimi bromelain i papain na tržištu se mogu naći u kombinaciji s artičokom i gelom aloje vere, koji svojim blagotvornim učinkom na organizam pospješuju detoksifikaciju.