Bolesti prostate

Dobroćudno povećanje prostate

Bolesti prostate mogu se javljati od početka spolne zrelosti muškarca do najstarije životne dobi. Najčešće bolesti su upale, akutne i kronične, benigno povećanje (hiperplazija) prostate te karcinom. 
Upala prostate (prostatitis) je najčešća urološka dijagnoza kod muškaraca mlađih od 50 godina. Akutna upala ima nagao početak s porastom temperature, poremećajem općeg stanja s jakim smetnjama mokrenja, sve do potpune nemogućnosti mokrenja. Prostata je kod pregleda izrazito bolna, napeta i uvećana. Kronična bakterijska upala najčešći je uzrok infekcija mokraćnog sustava u muškaraca. Klinički  simptomi kao što su bolovi ili nelagoda oko spolovila, otežano mokrenje malih količina urina i drugi traju 3 mjeseca ili dulje. Upornost tegoba, dugotrajne smetnje, strah od poremećaja plodnosti i potencije, bolesnike ispunjavaju tjeskobom. Radi toga treba puno strpljenja i kod liječnika i kod bolesnika u prevladavanju ove česte i zahtjevne bolesti.
Benigna hiperplazija prostate javlja se nakon 50-te godine života i prirodni je pratilac starenja. Histološke promjene prostate pokazuju čvorast rast koji je sastavljen od različitih komponenti epitela i strome prostate. Radi subjektivnih i objektivnih tegoba koje se javljaju kod ove bolesti (različiti stupnjevi otežanog mokrenja, pa sve do nemogućnosti mokrenja uz različite tegobe) koje mijenjaju kvalitetu života, danas se primjenjuje različita medikamentozna terapija kao i prirodni pripravci. No,kad tegobe ne prolaze, te dolazi do zastojnih promjena na mokraćnom sustavu, u obzir dolazi primjena brojnih operativnih zahvata.
Karcinom prostate je najčešća maligna bolest i drugi uzročnik smrti muškaraca u razvijenim zemljama. Rak prostate započinje bez subjektivnih tegoba, tek kod uznapredovale bolesti se javlja krv u mokraći, bolovi u kostima. Simptomi raka prostate i dobroćudnog povećanja prostate javljaju se u pravilu kad nastaju smetnje u protjecanju mokraće kroz izlaz na vratu mjehura gdje je smještena prostata jer njen rast i povećanje dovode do opisanih problema. Obzirom na veliku učestalost raka prostate velika se važnost danas posvećuje provođenju mjera prevencije i ranog otkrivanja raka što pruža bolje preživljavanje i bolju kvalitetu života.