Bakar

Bakar je jedan od elemenata bez kojih nije moguće stvaranje hemoglobina jer je potreban za ugradnju hemoglobina u crvene krvne stanice.

Ovaj mineral je i sastavni dio proteina i enzima, a sudjeluje u mnogim procesima u organizmu uključujući formiranje vezivnog tkiva i funkcioniranje središnjeg živčanog sustava.

Nedostatak bakra može prouzrokovati slabokrvnost jer nedovoljna količina bakra izaziva lošu apsorpciju željeza i smanjenje broja krvnih zrnaca.

Bakra ima u svježem voću i povrću, školjkama, orasima i gljivama. Bakrom su iznimno bogati cikla, goveđa jetra, raž, kakao prah, grah, šljive i piletina.

  • Bakar doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije
  • Bakar doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava
  • Bakar doprinosi normalnoj funkciji živčanog sustava
  • Bakar doprinosi normalnoj pigmentaciji kose
  • Bakar doprinosi normalnoj pigmentaciji kože
  • Bakar doprinosi održavanju normalnog vezivnih tkiva
  • Bakar doprinosi normalnom transportu željeza u tijelu
  • Bakar doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa