B-kompleks protiv depresije i stresa

Brojna su istraživanja utvrdila blagotvorne učinke vitamina skupine B u liječenju depresije, anksioznosti i stresnih poremećaja. Vitamini skupine B mogu pomoći ublažiti stresnu reakciju i učiniti mozak i cijeli organizam otpornijim na buduće stresne situacije.

Teško je izbjeći stresne okolnosti, ali je moguće ojačati središnji živčani sustav i pomoći mu da izdrži udarce. Kad je izložen stresorima, mozak pokreće složenu reakciju, koja uključuje metaboličke promjene predvođene pojačanim lučenjem stresnih hormona poput ACTH-a, kortizola i adrenalina.

Mozak “natopljen” stresnim hormonima podložan je bolestima kao što su anksioznost i depresija, koje prepoznajemo po strahu, tjeskobi, zabrinutosti, uzrujanosti, tuzi, beznađu i očaju. Vitamini skupine B mogu pomoći ublažiti stresnu reakciju i učiniti mozak i cijeli organizam otpornijim na buduće stresne situacije.

Brojna su istraživanja utvrdila blagotvorne učinke vitamina skupine B u liječenju depresije, anksioznosti i stresnih poremećaja. U istraživanju provedenom na Sveučilištu Swinburne u Melbourneu, kod pacijenata koji su uzimali dodatke prehrani s B vitaminima razina stresa se je smanjila za 20% više nego kod kontrolne grupe.

Rezultati jedne studije provedene u Quebecu 2016. godine povezuju utjecaj vitamina B6 na smanjenje stope razvoja depresije za 43% kod žena, što je i povezano s većim energijskim unosom, dok kod muškaraca vitamin B12 ima tu ulogu, neovisno o energijskom unosu.

Vitamini B skupine obavljaju brojne važne funkcije u organizmu, među kojima je i zaštita mozga te ostatka središnjeg živčanog sustava.