Antioksidanti

Antioksidanti su skupina različitih prirodnih spojeva koji u organizmu čovjeka igraju važnu ulogu zaštite od štetnog djelovanje slobodnih radikala. Dva su izvora antioksidanata: endogeni (sam organizam je sposoban proizvesti antioksidante) i egzogeni (antioksidanti iz prehrane). Ukoliko je organizam optimalno opskrbljen vitaminima i mineralima kako bi mogao proizvoditi vlastite antioksidante i ukoliko je hrana koju čovjek jede bogata prirodnim antioksidantima, spremniji je oduprijeti se šteti koju razni toksini i štetni spojevi mogu izazvati.
Organizam može vlastitim obrambenim snagama (endogenim antioksidantima) svladati određenu količinu slobodnih radikala. Kapacitet stvaranja antioksidanata je uvjetovan ne samo genetski i spolom, već i životnom dobi, te navikama, osobito navikama u prehrani. U određenim situacijama organizam treba pomoć jer nije u mogućnosti sam proizvesti dovoljnu količinu antioksidanata ili je zbog bolesti potreba za njima povećana. U oba slučaja dolazi do povećanja razine oksidativnog stresa i potrebno je unositi u organizam egzogene antioksidante. 
Mnoge fitokemikalije ili fitonutrijenti – tvari iz voća, povrća i žitarica koja blagotvorno djeluju na zdravlje, neutraliziraju slobodne radikale. Fitokemikalije čine zapravo obrambeni sustav biljaka i vrlo su moćni antioksidanti koji djelotvorno štite od mnogih bolesti kao što su srčana oboljenja, dijabetes, povišeni krvni tlak, osteoporoza, plućne bolesti i rak. Antioksidanti na tržištu se nalaze kao dodaci prehrani u obliku različitih preparata – vitamin C (prooksidant), vitamin E (bolje djeluje oblik topljiv u vodi), vitamin A, OPC (oligoprocijanid iz koštica crnog grožđa), resveratrol, likopen (sa intracelularnim djelovanjem), fenoli i flavonoidi (čokolada), EPCG (epigalokatehingalat iz zelenog čaja).